Vlădeni județul Iași
Din comuna Vlădeni județul Iași, fac parte satele Alexandru cel Bun, Borșa, Broșteni, Iacobeni, Vâlcelele si Vlădeni. Aceste sate sunt situate in zona nord-est a județului. Comuna fiind străbătuta de apele râului Jijia dar si de drumul județean 282C, ce leagă la nord-vest si sud-est, localitățile Tigănași si Șipote.
In localitățile acestei comune Vlădeni județul Iași, se poate ajunge si pe calea ferată ce se ramifică din comuna Lețcani, cu trenul care își continuă drumul către orașul Dorohoi din județul Botoșani.
Apele Comunei Vlădeni judetul Iasi
Am amintit si mai sus faptul ca teritoriile comunei Vlădeni județul Iași, sunt scăldate de râul Jijia si de afluentul acestuia râul Miletin. Un important furnizor de apă pentru comuna Vlădeni dar si pentru câteva sate din împrejurimi. Acumularea apei de pe râul Miletin a fost pusă in funcțiune in anul 1984. După ce s-au finalizat lucrările pe amplasamentul unui vechi baraj.
Barajul de pe raza comunei Vlădeni județul Iași, contribuie pe lângă furnizarea apei potabile la irigații, dezvoltarea sectorului piscicol dar si la protecția populației de pe valea râului, împotriva inundațiilor. Acest baraj este încadrat conform NTLH021-2002 la categoria de importanta B. Neavând construcții specifice de etanșare pe corpul barajului, barajul este de tip omogen.
Conform ultimului recensământ din anul 2020, comuna numără peste 4.700 de locuitori, situând comuna in categoria așezărilor de mărime medie.
Forme de invatamant in comuna Vlădeni
Cele 6 unități de învățământ de stat preuniversitar, un liceul tehnologic, o scoală gimnazială si una primară, împreună cu cele trei grădinițe fac parte din rețeaua școlară a localității Vlădeni.
La îmbunătățirea activității instituțiilor de cultură contribuie și cele 4 biblioteci, ce satisfac nevoile culturale comunitare. Serviciile culturale diverse cresc gradul de acces și participare a cetățenilor la viața culturală și a îmbunătățirii culturii tradiționale.
Pe raza comunei Vlădeni județul Iași activează un dispensar uman cu 2 cabinete medicale de medicină de familie. Un centru de permanență, un cabinet medical veterinar dar și un cabinet stomatologic.
Comuna Vlădeni județul Iași are un relief reprezentat în mare parte de dealuri și coline mai joase, separate de văi largi. Actualul relief derivă dintr-o câmpie veche marină ce s-a înălțat ușor, ca urmare a retragerii mării Sarmatice.
Resursa naturală a comunei o reprezintă solurile fertile ce reprezintă 82 % teren agricol favorabil practicării agriculturii., reprezentând cea mai importantă resursa pentru întreaga comunitate ce asigură traiul de zi cu zi.
Istoria comunei!
Deși există unele descoperiri arheologice ce demonstrează faptul că localitatea datează din timpuri mai vechi. Datorită condițiilor prielnice de viață de cultivarea pământului și de creșterea animalelor, prima atestare documentară datează din anul 1613.
Descoperirile arheologice au demonstrat că pe aceste meleaguri au fost așezări cu caracter feudal. Datorită descoperirii monezilor ungurești de pe vremea lui Matei Corvin. În documentele din arhiva statului, din Iași, există notițe cu privire la comuna Vlădeni ca având suprafețe cultivate cu orz ovăz porumb greu precum și creșterea de animale.
În comuna Vlădeni județul Iași sunt 4 obiective incluse în lista monumentelor istorice de interes local. Situl arheologic de la Movila Bortoasa, Biserica Sfinții Voievozi, gara din Vlădeni. Precum și gara din Iacobeni ambele construite în secolul XIX.