Obezitatea – o afectiune sociala de actualitate
Obezitatea este o afecțiune medicală cronică cauzată de acumularea excesivă de grăsime în organism. Aceasta poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă, hipertensiunea arterială, apneea de somn și anumite tipuri de cancer.
Cauzele obezității sunt complexe și pot include factori genetici, comportamentali, sociali și de mediu. Consumul excesiv de calorii și lipsa activității fizice sunt principalele cauze ale obezității. Alți factori, cum ar fi alimentația nesănătoasă, lipsa de somn, stresul, și medicamentele pot, de asemenea, contribui la acumularea de grăsime în organism.
Obezitatea poate fi cauzată si de un dezechilibru al hormonilor, cum ar fi hipotiroidismul, sau poate fi o consecință a unor afecțiuni medicale, precum sindromul metabolic.
Sfatul medicilor
Pentru a trata obezitatea, medicii recomandă o combinație de schimbări în stilul de viață. Acestea ar fi o alimentație sănătoasă și o activitate fizică regulată. Terapia poate include, de asemenea, medicamente și, în cazurile severe, chirurgia, aceasta din urma fiind considerată o ultimă soluție și se recomandă numai pentru cei cu indice de masă corporală (IMC) foarte mare sau pentru cei care au probleme de sănătate asociate cu obezitatea.
În ceea ce privește prevenția obezității, este important să se acorde o atenție deosebită alimentației și activității fizice. Educația și sprijinul în ceea ce privește sănătatea pot ajuta oamenii să adopte stiluri de viață sănătoase.
Este important să înțelegem că obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci una de sănătate publică majoră. Ce necesită abordări multidisciplinare pentru a fi tratată eficient.
Totusi, obezitatea poate să afecteze negativ calitatea vieții, prin afectarea încrederii în sine, a stării de spirit și a capacității de a se bucura de activități fizice și sociale.
Obezitatea nu este o alegere și că nu este ușor de depășit. Este o afecțiune complexă care necesită o abordare multidisciplinară pentru a fi tratată cu succes. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin luarea în considerare a așteptărilor și nevoilor individuale, se poate îmbunătăți calitatea vietii si din punct de vedere fizic dar si psihic.
Obezitatea cauze generale
Obezitatea este una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate din lume. Afectând atât adulții, cât și copiii ceea ce reprezinta o problema de actualitate,serioasa si ingrijoratoare. Nu sunt informatii oficiale cu privire la numarul de cazuri la copii , dar stim ca programele de preventie sunt deficitare, ne lipseste interventia activa pe comorbiditatile asociate obezitatii in randul copiilor. Nu avem programe educative in acest sens si nu ne referim aici doar la copii ci si la adulti ceea ce implicit se rasfrange si asupra copiilor.
Cauzele obezității: Alimentație hipercalorică, sedentarismul, predispoziția genetică, tulburările de alimentație, factorii psihologici, unele medicamente, afecțiunile medicale, obezitatea infantilă.
Îmbătrânirea – Duce la o masă musculară mai mică și o rată metabolică mai lentă, motiv pentru care iei în greutate.
Somnul insuficient – Acesta duce la modificări hormonale care cresc senzația de foame și te face să poftești la anumite alimente bogate în calorii.
Sarcina – Greutatea câștigată în timpul sarcinii poate fi greu de eliminat și poate duce în cele din urmă la obezitate.
Sindromul ovarului polichistic (PCOS) – O afecțiune care provoacă un dezechilibru al hormonilor reproductivi feminini.
Hipotiroidism (tiroidă subactivă) – Afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni importanți.
Se stie ca obezitatea este o boala multifactoriala in care un rol foarte important il joaca si mostenirea genetica, factorii de mediu, precum si programarea metabolica. Odata instalata, boala determina multiple modificari in organism si ii slabeste imunitatea. Pe langa efectele imediate ale obezitatii, au fost identificate numeroase consecinte pe termen lung. Obezitatea crescand riscurile de afectiuni in viata adulta in fata unor boli cornice grave precum bolile cardiovasculare, infertilitatea, depresii, moartea subita sau cancerul.
Obezitatea – Diagnosticarea afectiunii
Diagnosticul de obezitate este stabilit de către medicul specialist în urma calculării indicelui de masă corporală. Totodată, el va dori să facă și o serie completa de analize de specialitate. Pentru evaluarea riscurilor la care este expus pacientul obez. Printre acestea se numără analizele de sânge ce dezvăluie valorile colesterolului, precum și glicemia, dar și electrocardiograma, analize la nivelul glandei tiroide ori screening pentru diabet sau steatoza hepatică.
Exista insa si persoane cu valori normale ale indicelui de masa corporala dar cu circumferinta abdominala crescuta. Acest lucru indica faptul ca au obezitate viscerala ceea ce le pune intr-o categorie de risc mai mare pentru boli cardiovasculare.
Modul in care alegem sa tratam aceasta afectiune, constientizarea si asumarea acestei afectiuni si indreptarea comportamentala in directia buna presupune mai multe etape:
Informarea si educarea parintilor si a copiilor despre natura bolii, gravitatea ei cat si consecintele care pot aparea ulterior;
Stabilirea unor obiective cat mai realist si posibil de atins;
Automonitorizarea, responsabilizarea fiecarei persoane;
Controlul factorilor din exterior : alimentatie sanatoasa, activitate fizica;
Asumarea implicarii active prin reguli si motto-uri motivationale scrise;
Recunoasterea si recompensarea rezultatelor;
Rezolvarea problemelor pe o cale cat mai agreabila si personalizata si intr-un mod constructiv;
Restructurarea cognitiva asociata cu un comportament si o atitudine pozitiva si asumata.
Tratamentul afectiunii
Tratamentul medicamentos nu este recomadat decât în cazul persoanelor cu riscuri majore de sănătate din cauza obezității. La care alte metode nu dau rezultate, iar pacientul nu slăbește nici cu regim alimentar, nici cu sport. Chiar și în aceste situații, tratamentul medicamentos este folosit în asociere cu un regim alimentar un stil de viață sănătos.
Medicii recomandă tratament medicamentos numai în cazul pacienților cu un indice de masă corporală mai mare de 30 ori cu un indice de masă corporală 27, în cazul pacienților cu afecțiuni precum diabetul sau hipertensiunea.
Medicamente care diminuează senzația de foame
Medicamentele care diminuează senzația de foame au un impact direct asupra apetitului. Reacțiile adverse în cazul acestor medicamente pot fi destul de severe. De asemenea, s-a constatat că rezultatele acestora sunt doar temporare, apetitul și kilogramele în plus revenind imediat după oprirea medicației.
Medicamente care reduc absorbția intestinală a grăsimilor
Medicamentele care reduc absorbția intestinală a grăsimilor sunt, de asemenea, folosite uneori. În cazul acestora, pot apărea efecte secundare precum flatulență, necesitatea continuă/ urgența de defecare.
Obezitatea este considerată o pandemie globală, întrucât numărul de persoane obeze a crescut semnificativ în ultimii ani.